Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Rezultati provedbe

/assets/images/shared/list/thumb/zeleni ured logo.gifU sklopu SGE projekta, održavaju se motivacijske radionice Zeleni ured namijenjene svim zaposlenicima javne uprave.

Kako je glavni cilj projekta povećanje energetske efikasnosti u zgradama koje su u vlasništvu i/ili na korištenju jedinica lokalne i regionalne samouprave, edukacija je svakako nezaobilazna aktivnost u ostvarenju ovoga cilja. Na radionicama se govori o klimatskim promjenama, energetskoj efikasnosti, područjima potrošnje energije, zelenoj nabavi, održivom razvoju te modelima upravljanja energijom i vodom.

Primjenom savjeta sa radionice, moguće uštede na energentima i uredskim resursima su oko 10%!

Općenito, sve aktivnosti projekta nude mogućnost za ostvarenje pomaka u klimatskoj politici, korištenju obnovljivih izvora energije i stvaranju tzv. zelenih radnih mjesta potičući ljude na poduzimanje malih koraka koji zbrojeni svi zajedno predstavljaju veliki rezultat. Svim našim aktivnostima želimo i javnosti poslati poruku što mogu sami učiniti u svom domu već danas uz primjenu konkretnih savjeta. 

Radionice Zeleni ured podijeljene su na dva dijela: za voditelje i za zaposlenike.

  • Voditeljima se osiguravaju praktična znanja pri uvođenju Zelenog ureda u poslovanje, model međusektorske kooperacije, metodologija analize te proces ostvarivanja rezultata. 
  • Motivacijske radionice redovito ukazuju na nivo javne svijesti u Hrvatskoj koji je izuzetno nizak kada je u pitanju odgovorno ponašanje prema okolišu i energiji, smanjenju štetnih emisija CO2 u atmosferu uslijed proizvodnje energije izgaranjem fosilnih goriva te smanjenje količine novca koja se izdvaja za potrošenu energiju. 

Motivacijsko edukacijske radionice se u sklopu SGE projekta sustavno provode u Sisačko-moslavačkoj županiji te Zagrebačkom holdingu. Uz sustavan pristup ovim jedinicama, edukacija se periodično provodi u svim dijelovima Hrvatske. 

Od početka provedbe Zelenog ureda u sklopu SGE projekta, održano je 27 radionica Zelenog ureda te isto toliko motivacijskih radionica za zaposlenike. Nadalje, u Zagrebačkom holdingu održano je 5 radionica Zelenog ureda te 4 motivacijske radionice dok je u Sisačko-moslavačkoj županiji održana 1 radionica Zelenog ureda te 8 motivacijskih radionica.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Vodite računa o propuštanju slavina u vašem kućanstvu, jer kapne li iz slavine samo 1 kap svake sekunde, doći će do gubitaka vode i energije koji su dovoljni za 16 kupanja mjesečno.
Rezultati SGE projekta
  • U 68 gradova i 15 županija su uspostavljeni Uredi za gospodarenje energijom i oformljeni EE timovi i koji aktivno prate i planiraju potrošnju energenata.