Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Grijanje, hlađenje i ventilacija

/assets/images/post/177/list/thumb/podesavalje temperature.jpg

 

Mogućnost regulacije sustava za grijanje, hlađenje i ventilaciju osigurava toplinsku udobnost i povećava energetsku efikasnost.

Kao i kod stjecanja navike za gašenje svjetala, potrebno je steći navike za reguliranje i gašenje uređaja za zagrijavanje i hlađenje uredskih prostorija.Grijanje 

Preporučena je sobna temperatura u uredskim prostorijama u sezoni grijanja između 20°C i 21°C, međutim vrlo je česti slučaj da se temperatura u uredskim prostorima penje i do 25°C što nije potrebno, a istovremeno značajno povećava troškove grijanja.

Ugradnjom termostatskih radijatorskih ventila moguća je ušteda energije i do 20%. Ušteda se ostvaruje tako što termostatski radijatorski ventil regulira količinu protoka tople vode kroz radijator prema zadanoj vrijednosti i time troši upravo onoliko toplinske energije koliko nam je potrebno. Podešavanjem željene temperature na termostatu za samo stupanj niže, možete smanjiti troškove do 5%, dok smanjenjem za 3 ili 4 stupnja, možete smanjiti svoje troškove i do 15%.


Termostate koji imaju mogućnost vremenskog programiranja (satnog, dnevnog) programirajte tako da u vremenu kada se ne boravi u uredu (poslijepodne, noću, vikendom, praznicima) postavite temperaturu na 15°C, kako se prostori ne bi u potpunosti ohladili. Na taj način također štedimo veliku količinu energiju potrebnu za zagrijavanje zidova i postizanje sobne temperature.


Hlađenje

U ljetnim mjesecima osjećaj ugodnosti kod visokih vanjskih temperatura moguće je postići korištenjem sobnog ventilatora koji povećanjem brzine strujanja zraka u prostoriji stvara osjećaj hlađenja. Danas uredski prostori sve češće imaju ugrađene split klima uređaje za hlađenje.

Preporučena je sobna temperatura u prostorijama u ljetnom razdoblju 25-26°C , međutim isto tako preporuke su da zbog zdravstvenih razloga razlika između vanjske i unutarnje temperature ne prelazi  7°C. Postavljanjem ovih preporučenih temperatura na termostatu klima uređaja neće se trošiti više energije nego je potrebno za hlađenje prostora.

 

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Zimski vrt omogućuje dodatno iskorištavanje sunčeve energije. Naime, nagib sjenila na krovu zimskog vrta propušta nisko zimsko sunce, time omogućavajući zagrijavanje prostora.
Rezultati SGE projekta
  • U 68 gradova i 15 županija su uspostavljeni Uredi za gospodarenje energijom i oformljeni EE timovi i koji aktivno prate i planiraju potrošnju energenata.