Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Uredski papir

Ekološki problemi pri proizvodnji nerecikliranog papira vezani su uz potrošnju resursa (drvo, voda, gorivo za prijevoz, energija za industrijske procese), zagađenje okoliša otpadnim vodama i emisiju stakleničkih plinova u atmosferu. Sama proizvodnja i prijevoz papira zahtijeva puno više energije nego što je troše pisači ili fotokopirni uređaji.

Za proizvodnju jedne tone papira potrebno je potrošiti 260.000 litara čiste vode i 4100 kWh električne energije.
 

Za proizvodnju jednake količine papira od starog papira potroši se 180.000 litara vode, 2750 kWh električne energije i niti jedno stablo! Papir se može reciklirati i do sedam puta!


Izrada dokumenata predstavlja nove izazove u organizacijama koje žele uvesti Zeleni ured. Postoje razni načini kako možete ozeleniti proces izrade dokumenata i internih publikacija. Jedan od njih je, svakako, smanjenje količine ispisanih verzija dokumenata koji se mogu koristiti i samo u elektronskom obliku.

/assets/images/post/175/list/thumb/Papir.jpg

Da bi postali Zeleni ured, moramo razmišljati o životnim ciklusima proizvoda koje kupujemo i smanjiti njihovu upotrebu zbog korištenja dragocjenih resursa i nastajanja onečišćenja tijekom svih procesa u njihovoj proizvodnji.

Primjerice, program za sprječavanje nastanka papirnatog otpada u gradu Zürichu rezultirao je godišnjom uštedom troškova skladištenja i odlaganja u iznosu oko 65.000 eura u prvoj godini primjene programa, a oko 125.000 eura u sljedećim godinama.

Saznajte više o dobrim primjerima iz prakse. Kliknite ovdje.

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Jednom godišnje provjerite plinske ili uljne instalacije i plamenik. Zaprljani plamenik uzrokuje nedovoljno izgaranje goriva, ali i manje efikasan rad cijelog sustava.
Rezultati SGE projekta
  • U 68 gradova i 15 županija su uspostavljeni Uredi za gospodarenje energijom i oformljeni EE timovi i koji aktivno prate i planiraju potrošnju energenata.